Zeměplacka podruhé

Že jsou Zaxxonovy skripty účinné a efektivní, o tom zajisté není pochyb. Ovšem, nikdy neuškodí, když se objeví nějaká další alternativa - co když se mi nebude chtít instalovat všechna ta prostředí a programy, co když zanevřu na bigbrotherovský Google Earth, nebo dokonce na celé Windy?
Blender je docela multiplatformní a tak když jsem poprvé zjistil, že pro něj existuje plugin na zpracování SRTM (.hgt files), hned jsem to musel vyzkoušet. Ano, s touto možností použití počítá i Zaxxon, ale my chceme alternu...
Jak vidno, když chlapci z NASA "fotili" evropu tím svým radarem, tak už je to někde kousek od Tampere přestalo bavit. 1000 jezer si tedy můžeme škrtnout. Naštěstí ale zbývá docela dost míst, která by mohla stát za naši pozornost.
Tedy nejprve si stáhneme SRTM skript pro Blender a klasicky ho nainstalujeme.
Dále je potřeba najít si danou lokalitu (já jsem klasicky experimentoval v okolí Halenkovic) a k tomu je více než vhodný (a autorem skriptu doporučený) projekt OpenStreetMap.
Zde si najedeme nad potřebné území, zmáčkneme tlačítko Export (to zelené) a když se nám ukáže nabídka vlevo, tak klikneme na Ručně vybrat jinou oblast. Za pomoci rámečku na mapě se ujistíme, jestli jsme zaměřili správně, v rámečku vlevo si přečteme souřadnice. SRTM data ve formátu .hgt se stahují odtud - http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version2_1/SRTM3/. Pro náš případ (49 stupňů severně, 17 východně) se jedná o soubor z Eurasia nazývající se N49E017.hgt.zip.
Po jeho rozbalení můžeme zkusit import.
Pozor ale - hgt soubor pokrývá docela rozlehlé území a pokud jej načteme celý, "váží" to přes milion polygonů. Proto se v importním dialogu vlevo dole zaměříme na nabídku Use manually set extent kam zadáme souřadnice (jak jinak) z OpenStreetMap.
Po chvilce "šrotování" a hledání v 3D okně objevíme zemi zaslíbenou přesně tam, kde ji naše božstvo zanechalo. Mesh je posunutá o souřadnice své zeměpisné šířky a délky a aby se to příště nestalo, k tomu slouží položka Ignore existing georeferencing.
A co dál? Zeměplacka je doma a kdyby už nic jiného, dá se po pár úpravách použít jako farko (s čtvercovými polygony). Za úvahu ale stojí i možnost využití SRTM v kombinaci s exportem z OpenStreetMap. To ale ještě musím prozkoumat.
Někdy příště...

Komentáře