2.63 - the number of the beast

Tak, když už jsem torzo Halenkovic procpal až do Wallaby, možná by neškodilo, trochu se vrátit zpět a podívat se na Blender samotný. Je to komplexní modelovací program s podporou tvorby animací, fyzikálním modelem, částicovým systémem, herním enginem a pokročilým renderingem (včetně podpory externích renderů). Skoro je až škoda, využívat ho "jen k pouhému" modelování. Ale i to chce svoje a nikde není psáno, že si při tom nevyzkoušíme i něco z jeho ostatních úžasných možností. Koneckonců, za jeho používání platíme pouze časem, který tomu věnujeme.
Abych ovšem uklidnil zaměstnance Autodesku, Maxonu, Wavefontu a podobně, musím samozřejmě také dodat, že ani Blender není úplně dokonalý. Jeho asi největší slabinou je systémová roztříštěnost - ono ani není divu, když je tvořen tolika dobrovolníky s ne vždy shodným pohledem na věc. Nutno říct, že s příchodem verze 2.5 a dál se ve sjednocování funkcí udělal velký pokrok, stejně ale ovládání stále trochu připomíná bludiště. Naštěstí se na to poměrně snadno zvyká, hodně pomůže použití klávesových zkratek.
Toto všechno si však každý vážný zájemce musí nejprve osahat sám. Vložit si krychli, nebo třeba "opičku" a vyzkoušet si vše na vlastní kůži. Nejlépe se k tomu hodí nějaký ten tutoriál, na netu se jich dá najít spousta (i CZ nebo Sk) hodně často ve formě videa (Youtube). Když už se pak dostaví nějaký ten pocit, že se softík "nechal zkrotit", můžeme se pustit o krůček dál.
Naopak, když při rozhovoru s mladou dámou obdivujeme krásu její textury a uvažujeme o editačním módu její 3D mřížky, pravděpodobně už jsme to se studiem trochu přehnali...
Na závěr tedy jen drobná poznámka k názvu článku - aktuální verze Blenderu je 2.64 a ačkoli obsahuje další vylepšení a opravy různýchh předešlých chyb, nemohu ji zatím k tvorbě doporučit. Důvodem je bug v UV editoru, kdy nejde korektně mapovat textury ve formátu DDS. Třeba při JPG, či PNG to nedělá, ale u DDS se mapové souřadnice promítají do úplně jiného místa, než co ukazuje UV editor. Navíc jsou tak trochu "weird"...
Ani ve verzi 2.64a z 9. 10. 2012 to není opraveno, tak nezbývá, než použít 2.63. Lze samozřejmě zkusit i starší, tam ale asi budeme muset doinstalovat některé addony, které budou v budoucnu potřeba. Zmíním se o nich v dalších textech, dnes jen tolik, že v případě potřeby je možné stahovat z Wiki.Blender.

Komentáře