Událost měsíce - leden

Něco je špatně. Na tomto místě jsem měl oslavovat Garysonovo Mini, nebo velebit Geofreho, či Atiho. Místo toho je mi šofl z toho, jak se pod záminkou tzv. ochrany autorských práv porušuje právo několika milionů uživatelů na svá data. Nebo si taky myslíte, že na Megauploudu ukládali jen piráti? Dnes a denně čtu po různých fórech nářky nad ztracenými daty a bohužel se to týká i komunity RBR. Byly to skiny, tratě a mody, které musel někdo vytvořit a které teď budou nenávratně smazány, ačkoliv nemají s nelegálním obsahem nic společného.
V této souvislosti mě (hořce) pobavil mluvčí české organizace OSA, který prohlásil jak je hrdý, že patří k těm, co tvoří. Jako by vybírání poplatků a jejich následné neprůhledné "rozdělování" byla nějaká tvůrčí činnost...
Nechci, aby to vypadalo, že snad obhajuju ty, kteří se snaží namastit si kapsu na cizí práci a po hospodách prodávají Kajínka za pajsku, jen mám takový pocit, že druhá strana není o mnoho lepší. Přesto má právo, určovat co je a co není správné.
Navíc uzavření Megauploudu není první případ, kdy na protipirátské tažení doplácí hlavně obyčejní, slušní lidé. Stačí vzpomenout např. StarForce, která byla svého času noční můrou pro platící zákazníky, zatímco uživatelé "black edition" o ní mnohdy ani nevěděli.
Source: Megaupload is dead

Komentáře