RBR Start #1

V současné době čítá moje sbírka aut a skinů do RBR něco málo přes 350 kousků, víceméně podle reálných předloh. To ale znamená, že vyznat se v takovém kvantu dat asi nebude zcela bez problémů. Proto jsem si už před časem pořídil docela užitečný soft ze stránek BHM, RBR Start. Určitě se s ním už spousta fandů setkalo a možná byli zpočátku v rozpacích, jestli se tohle vlastně vyplatí instalovat. Zvláště, když se nedávno objevila zdatná tuzemská konkurence (CarSlotChanger).
Podle mého Changer bude víc vyhovovat pařanům českého pluginu, zatímco Start je víc pro "hračičky". Já jsem to druhé a tak používám RBR Start...
RBR Start
Nejprve tedy něco o filozofii programu - nefunguje jako klasický plugin do hry, ale jako startovací manažer, který už po spuštění hry není potřeba a sám se vypne. Základní funkcí je vložení libovolného modelu vozu spolu s příslušnou fyzikou do slotu č. 5 (nahradí Subaru Impreza 2003). Poslední verze podporuje i managing ostatních slotů a tím vlastně tvorbu kompletních carsetů, to ale vpodstatě není potřeba, protože v samotné hře si nakonec můžeme vybrat pouze jeden vůz a s ním jet. A vložení vybraného auta do hry a následná volba slotu 5 je natolik jednoduchá, že se ostatní auta ve hře vlastně ani nepoužívají.
Program má ale funkcí víc a já jen lituji, že už se na jeho vývoji dál nepracuje, mohlo být RBR ještě veselejší... Ale abych zmínil co ještě to tedy umí: vkládat zvuky aut (motor, turbo, řazení, bang apod.), měnit setupy na příslušném slotu (mám vyzkoušeno i mezi sloty), měnit nastavení incar kamery, samozřejmě ukládat a exportovat zvolené kombinace do carsetů.
Vše, co pro to člověk musí udělat je rozbalit soubory Audio.dat a physics.rbz do složek a používat RBR Start...
Ale, abych jen nechválil, program má i sem-tam nějakou tu mušku - občas nezvládne korektně importovat fyziku, nebo textury (např. Lancer WRC 2005 beta), ale hlavně je hrozně přecitlivělý na změny v adresáři Cars (běda něco manuálně smazat). Taky mi zde chybí nástroj pro editaci setupů (něco jako RBRcartune, nebo RBRUTH), nebo lepší managing herního nastavení (např. integrovaný night mod, gauger mod, copilot, pohodlné zapínání světel, atd.).
Pro hráče na RBRTM je zde důležité upozornění - český plugin v poslední verzi nereaguje na adresář Physics, ale vždy načítá fyziku ze souboru physics.rbz (zkoušeno na XP i Vistě)!
Tyto nedostatky ale spolehlivě vyváží fakt, že si lze ještě před startem hry na několik kliknutí zvolit libovolné auto, které se nachází v adresáři Cars (seznam lze doplnit i o obrázek 320x240), k němu přiřadit tři setupy, doladit pohled kamery a spustit hru (buď v okně, nebo fullscreen, s intrem, nebo bez). Tak co může člověk ještě chtít?
carspreview

Komentáře