Naše lepší vyhlídky

RBR U spousty nových aut se běžně hráč po jejich nainstalování potýká s problémem, že při pohledu z interiéru nemá dostatečný výhled. Postup, jak to napravit byl už mnohokrát popsán v různých internetových diskuzích, ale nezaškodí si to shrnout.
Takže, první potíž bývá většinou s horším výhledem přes přední sklo. To se dá napravit editací souboru CAR.ini (CAR je pochopitelně název auta), který je umístěn přímo ve složce s příslušným modelem. Otevřeme ho v Notepadu a zadáme hledání (Ctrl+F) výrazu i_window_f. Výsledek bude asi takový:

[i_window_f]
Predicate=NotUsed
Switch=false
SwitchBox=light
FaceBlock0_Material = internal transparent::tire
FaceBlock0_Shader = CarIntGlass

Teď už stačí jenom přepsat hodnotu Switch z false na true, uložit (Ctrl+S) a přední sklo už nám nebude vadit...
Dále asi budeme chtít upravit polohu výhledu. Skutečný jezdec si také může nastavit sedačku jak potřebuje, nám postačí posunout pilotovu hlavu (tedy vlastně kameru). Ve stejném souboru (CAR.ini) najdeme tento odstavec:

[Cam_internal]
FOV = 1.308997
Near = 0.193100
Pos = 0.329818 1.022179 -1.225576
Target = 0.329818 0.895248 -3.788919
Up = 0.000000 1.000000 0.000000

...a zde jsou vysvětlivky k jednotlivým položkám:
FOV - (field of view) ovlivňuje šířku záběru kamery.
Near - že by ohnisko? V každém případě všichni radí - neměnit.
Pos - pozice vzhledem k parentu. První číslo určuje pozici v příčné ose ("Richard" sedí vlevo), druhé výšku nad podlahou (parentem) a třetí v podélné ose (je před parentem, proto to mínus). Jejich změnou dosáhneme změnu pohledu ve hře.
Target - vyjadřuje bod, na který je kamera zaměřena. Změna pozice funguje na stejném principu, ale nemá cenu s tím nějak hýbat.
Up - zde jsou lvi :-)
Je tedy jasné, že z celé té parády mají pro nás význam jen řádky FOV a Pos, ale i s nimi si člověk užije srandy... Načekejte, že s nastavením kamery budete už napoprvé spokojeni. A abychom nemuseli pořád znova spouštět hru po každé změně ini-souboru, existuje ještě jeden trik - v souboru RichardBurnsRally.ini, změníme hodnoty u Fullscreen z true na false. RBR se bude otvírat v okně a my můžeme pohodlně experimentovat. Vždycky stačí jen restartovat erzetu a pak už zírat na výsledek :-D

Komentáře