Zde maluj - 1

GIMP V template je úplně dole vrstva nazvaná "Paint here", ta ale není průhledná, takže ji použijeme pouze jako podklad (1). Pro malování barevných ploch si nad ní vytvořím průhlednou vrstvu (2) a dvojklikem na název přejmenuju na red (3), stejně vytvořím i druhou - green. Přejmenování se vždy potvrdí Entrem.
renamelayer
Teď mohu začít vytvářet barevná pole, k tomu využívám cesty (kl. zkratka P). Tímto nástrojem několika kliknutími (LC) nahrubo vyznačím přibližný tvar pole. Začínám u okraje okna, vedle kliky dveří, protože tam se poloha bodu určí nejsnáze.
start_path
Zrovna jsem ale udělal chybku - poslední 3 body jsou umístěny špatně. Proto se vrátím v paletce "Zpět" o tři kroky a pokračuji, tentokrát už správně.
korekce_tvaru
Nakonec budoucí barevné pole uzavřu tím, že kliknu zase na první bod cesty za současného držení Ctrl. Tím se cesta uzavře a mě čeká další krok - tvarování do konečné podoby. Ještě před tím ale vřele doporučuji cestu si vyexportovat (nabídka pravého tlačítka - RC) a tím si ji uchovat i pro příště (1 - export, 2 - import).
export_cesty
Gimp mi totiž jinak cesty zásadně neukládá...

Komentáře