Jak dělám... nápisy

GIMP Ještě jednou se vrátím ke Gimpu a to z jednoho zásadního důvodu - samotné nástroje transformace, jak jsem se jim věnoval onehdy, pochopitelně nebudou stačit na složitější operace. Protože ale k cíli můžeme dojít různými cestičkami, nemá cenu podrobně popisovat všecky ostatní nástroje, které jsou stejně líp vysvětleny v manuálu. Takže se budu raději věnovat konkrétním návodům, jak na to.
Například budu potřebovat upravit nápis tak, aby kolem jednotlivých písmen prosvítala původní barva karoserie. Mám na výběr dvě možnosti, podle toho, jak velký a složitý nápis to je:
1. vymažu okolí a nápis umístím na své místo - nástrojem Guma pečlivě vymažu nepotřebné okolí, pracuji při velkém zvětšení (zoom) a kvůli čistotě okrajů používám mazání se Shiftem jak jen to jde...
Erase and Shift
Je lepší, pokud je nápis větší než je potřeba - jeho zmenšováním se "vyčistí" případné nepřesnosti. Stejně jako mazání nám ale poslouží výběr nápisu, ať již použijeme nástroj Laso, Wand (magická hůlka) anebo výběr převedeme z cesty.
2. v nové průhledné vrstvě namaluju nápis znovu - tento postup je efektivní hlavně u jednodušších vzorů. Pro malé nápisy stačí obmalovat obrysy štětcem (opět bohatě využiji Shift), pro větší a důležitější artefakty je lepší dělat to pomocí cest.
Brush and Shift
Po umístění nápisu na své místo pak můžeme jeho okraje ještě lokálně doostřit, zvláště, jestli jsme použili více transformačních operací.
Sharpen tool


Komentáře