Tupým nožem

3D BX Když jsem za svých mladých let zkoušel lepit papírové modely z ABC, dobře si pamatuju, jak tam bylo v každém návodě napsáno: "Hrany nejprve nařízneme tupou stranou nože..." No, dneska už jsme v digitálním věku trošku dál - hrany "řežeme" nástrojem Knife naostro, ale taky je můžeme zaoblit pomocí Chamfer. Ano, opět je řeč o mých praktických "výzkumech" v Zmodeleru2:
Knife - pro ukázku vyyříznu např. čelní sklo. V menu Modify - Submesh zvolím Knife a v levelu bodů kliknu na bod, který předchází tomu, který už bude součástí budoucí ostré hrany (1). Postupně musím kliknout na každý bod, kudy vedu hranu, to co bude "naříznuté" poznám podle červené linie (2). Důležité je, aby žádný bod, na ktrerém aplikuji tento nástroj nebyl již součástí nějaké ostré hrany, to by mohlo způsobit zmatený výsledek. Celou akci opět zakončíme kliknutím na bod, který následuje po posledním řezaném (3) a poté LC + Ctrl na kterýkoliv další (zde je to vlastně ten, ze kterého jsem začal).
knife1Zdá se to být trochu zmatené, ale takhle mi to funguje a tady je výsledek...
knife2
Chamfer - tento nástroj využiju přece jen časatěji, hlavně proto, že ostré hrany, které byly na modelu potřeba už jsem udělal jinak - detaší ploch. Nástroj se nachází ve stejném menu jako Knife (od verze 2.0.x) a podobně se taky ovládá. Hlavní rozdíl při nastavování vlastností nástroje je v potřebě zadat počet hran budoucího zaoblení. Ostatní parametry se musí určit zkusmo, mně se třeba při dělání dvojhran osvědčilo takové, jak ukazuje obrázek.chamfer1Začít tvořit lze jednoduchým LC, nebo DC a opět musím vyklikat (och!) všechny body budoucího zaoblení. Rozdíl mezi oběma způsoby ukazuje obrázek: začneme-li jedním klikem, vytvoří zaoblení s koncem staženým do jednoho bodu (1), dvojklikem dostanu konec otevřený (2).
chamfer2Tytéž možnosti mám i při ukončování, jenom LC musím potvrdit podržením Ctrl.
Pokud při zadávání Distance v Chamfer zvolím hodnotu nula, stane se vlastně to samé, co při použití Knife. To už si myslím zaslouží i klávesovou zkratku, protože dělání hran detaší přece jen není vždy to pravé ořechové. Jen to chce ještě trochu otestovat...

Komentáře