Nůžky a lepidlo

Dejme tomu, že máme již hotový template našeho oblíbeného závoďáku otevřený v Photshopu a zkoušíme si jen obarvit kastli a "nalepit" pár nálepek. Tak to vezmeme SBS (step by step):
1. V paletce vrstev najdeme vrstvu pojmenovanou něco jalo "Body color" a obarvíme ji barvou, jakou potřebujeme a co naše srdce žádá (barvu vybereme v roletce "Nástroje" - LC na barvu popředí). Je-li tam těchto vrstev víc (v různých barvách, připravených od autora), jednoduše je učiníme neviditelnými (LC na očičko)...
2. Máme-li připravenou vhodnou nálepku, přibližně potřebné velikosti (to píšu, abych předešel zklamání nad rozplizlou skvrnou, bude-li nálepka moc malá a hodně zvětšovaná), zkopírujeme ji v Photoshopu do schránky (Ctrl+C) a vložíme do template (Ctrl+V). Nálepka se vloží jako nová vrstva a pokud má nějaké nepatřičné okolí - "vygumovat" (E). Přesun na vhodné místo zajistí nástroj "Move" (V), případné pootočení a mírnou změnu velikosti "Úpravy - Transformace" (Ctrl+T). Držení "Shift" nám zajistí zachování poměru délky a šířky nálepky, přetažení její vrstvy na ikonku "Nový" v roletce vrstev zase vznik nové vrstvy s novou nálepkou.
transformace a kopie vrstvy
Upozorňuji, že na texturách v RBR jsou některé části namapovány zrcadlově obrácené, tedy nálepka s nápisy (a podobně) musí být správně stranově orientovaná (Úpravy - Transformace - Převrátit vodorovně).
prevratit
3. Používáme-li výběry, můžeme si pomoci rychlou maskou (Q). Ta nám ukáže alfa-kanál přímo v obraze a tvar vyběru (pokud již nebyl určen nějakým výběrovým nástrojem) můžeme nakreslit třeba Štětcem (B), nebo vymazat Gumou (E). V paletce barev se teď vyskytují pouze černá a bílá - při práci se štětcem je lze rychle přepnout klávesou "X" a tím pohodlně upravit tvar budoucího výběru. Také můžeme používat různé efekty a transformace. Co je bílé, bude po opětovném zmáčknutí "Q" vybrané.
rychlá maska
4. Pro vytvoření různých barevných ploch a linií využijeme cesty. Tento nástroj popíšu samostatně - příště.
5. Nápisy uděláme pomocí nástroje "Text": LC na patřičné místo, napsat text, označit ho a zvolit správný font, řez a velikost písma, nakonec rasterizovat a upravit polohu (Move).
6.Před exportem si celou práci uložíme ve formátu PSD jako zálohu a pak teprve sloučíme všechny vrstvy (v roletce vrstev vpravo nahoře je dvojitá šipka: LC - Do jedné vrstvy- Vypustit skryté vrsvy - OK).
7. Exportujeme do DDS (Soubor - Uložit jako - DDS). Nastavení DDS pluginu je takové:
DDS export filter

Komentáře